Att ha en fungerande barfota-häst.

 

Jag rider mina hästar utan järnskor. Ibland rider jag med boots. Marquis Supergrip boots. Men jag har även prövat andra boots och de fungerar olika bra beroende på häst och människa. Fråga mig gärna! 

Att ha en fungerande oskodd häst går mycket bra om man förstår hästen och hovarna, fodret och vårat svenska klimat.

Vi vet ju att en art mår bra i sitt ultimata klimat. Där de förökar sig mest och överlever under en lång period är en bra levnadsplats för just den arten.

Tex mustangen i Usa. Därför är deras levnadssätt en bra förebild för hästen som ras. Det finns många vildhästar att studera runt om i världen. Hovarna är runda och ganska jämnt slitna. Men givetvis ser hovarna fula ut också. sprickor, långa, korta etc.  Hästarna går 1-2 mil om dagen och äter och lever sitt flock-liv. De sover flera gånger om dagen och äter 16-18 timmar av dygnets 24.

Vissa månader är hovarna lite längre då det finns mer mat på en plats. Andra månader är de kortare då de rör sig mycket vid tex torka. Det mest intressanta vad gäller hovarna är att de inte är likadant slitna men fungerar bra ändå. Därför finns inte en modell. När det blir blötare underlag ändras hoven. När det blir torrt och hårt och platt ändras hoven till att fungera på det.

Om vi flyttade en mustang från ett torrt område till ett blött i tex. England så lär det oss hur hoven ändras pga klimat och underlag.

Hästen är ett gräsätande flyktdjur som trivs bäst på torra marker med stäppliknande växter och gräs. På www.vallfoder.se ska jag under lång tid skriva in hur hästens mat påverkar hästen. Precis som vårat välfärdssamhälle påverkar oss.

Hovarna utvecklades från tre till en tå för att den började leva på mer torrare underlag än innan. Det har funnits hästliknande djur i 55 miljoner år.

Att vi började sko hästen har olika teorier. En är att vi stallade in hästen och eftersom vi inte mockade i samma bemärkelse som nu skodde man hovarna för att hovarna skulle komma undan urin och avföring. De fungerade inte i full gallopp i flera mil när de var fulla av röta!

Vi hade inget annat transportmedel på den tiden. Livet bestod i att överleva och ta hand om sin familj. Att åka till affären och köpa spån/torv till hovarna var inte något man satsade på! Vi hade dessutom bara järn och smeden betydde mycket då han kunde smida både vapen, krokar, verktyg och häst-skor.

Det var ett mycket bra alternativ att få hästen att komma från en punkt till en annan på kortast möjliga tid och dessutom kunna använda hästen dagen efter utan att vila och låta hoven växa ut.

Självklart kan man inte rida en oskodd häst hur långt som helst utan möjlighet till återväxt. Men hovens tillväxt ökar vid användning och den växer 1-2 mm på 24 timmar om det behövs!! Dessutom blir materialet starkare och tätare om foder och näringsupptag fungerar optimalt. Tex distanshästar mm.

En annan teori är att det var status med järn och att den som skodde hästen hade både makt och pengar. Att komma ridande med 300 hästar som hade skor gav makt.

När man då tar en häst och stänger in den  på liten yta minskar hästens kondition och blodcirkulation. Att man dessutom skor den med järnskor gör då att hovens förmåga att pumpa blod minskar men det avstannar inte det förstår vi. Med blod forslas det som behövs ut i  kroppen. Sömhålen ökar risken för intrång av bakterier samt de inre delarna som inte används minskar i omfång och får sämre kvalitet. Detta kan då fortfarande fungera om hästen är frisk och rör på sig mycket och ofta.

En sjuk häst som har någon slags ohälsa får oftast alltid  en påverkan i hoven. Dålig lamellrand, laminitis. Dålig hovvägg, dålig stråle ja det finns massor med påverkan som härkommer från mindre rörelse/dygn eller intag av för få eller obalanserade mineraler eller pga för högt intag av lättlösliga kolhydrater eller stärkelse.

Hoven fördelar sin vikt på hovvägg, sula och stråle. Om du skor hästen så fungerar detta hyffsat i några dagar. Efter låt oss säga en vecka har all vikt förflyttats till hovväggen. All vikt trycks upp i hovväggen när hästen står på marken med en järnsko i botten. När ni således ser hästen röra sig så är det hovväggen som bär vikten och det är lamellranden som är stark och håller hovväggen i kötthoven. Alla delar som inte bär vikt försummas och tillbakabildar sin styrka. Detta kan då fortfarande fungera hyffsat om hästen är frisk och rör sig mycket och får tillräckligt god hovvård.

Skulle då lamellranden brista av sjukdomen fång gör det fruktansvärt ont om hästen är skodd och vi säger inne på sin 7e vecka som skodd. Lite lång hovvägg som drar i den stackars inflammerade lamellranden som inte bara sitter i tån utan runt om.

En oskodd häst har en konstant tillväxt som givetvis ökar vid ökad belastning. Om man då inte verkar sin oskodda häst i tid uppkommer vissa bekymmer precis som för en hovslagare som inte får komma i tid vid skoning. Hovväggen blir längre och det innebär ofta att tån blir längre. Då förflyttas överrullningen och senor och leder påverkas. Djupaböjsenan och strålbenet hamnar i en kritisk position.

Att ha sin häst barfota innebär att man sköter sina tidsintervall med verkning lika noga som när man har hästen skodd.

Har du inte möjlighet att ta hand om hästens hovar eller har en häst med strålröta/hålväggar/lamellrandsröta/bärrandsröta/sulläderinflammation så måste du skydda hovarna vid ridning. Använd boots!

Det bästa för hästen är om du raspar lite själv mellan mina verkningar. Då får du superbra hovar som är fina och starka året om.

Vill man lära sig mer om hovar så tycker jag i första hand att man läser forskningsresultat och frågar sin hovslagare/hov-vårdare..

När jag verkar en häst ser jag till hela hästen. Alltid.

 

Mål med min verkning:

  • Att hoven ska fungera oskodd och ha en frisk och stark hov.
  • Att se till att oönskade eventuella bakterietillväxter/svamp mm hämmas genom att jag informerar ägaren om hur man ska sköta hovarna.
  • Att hoven är i balans och har en bra form i förhållande till hela hästen.
  • Rehabiliteras hästen för en hovåkomma verkas hästen mot ett friskt mål så fort som möjligt i hästens takt.
  • Allt detta arbete gör jag för hästens skull.
  • Hästens uppgift är att stå still och det ska ägaren lära sin häst.
  • Ägarens uppgift är att hålla hovarna rena, och se till att hästen får ett bra hästliv.
  • Ägaren ska ringa mig i tid eller boka en ny tid direkt för annars är mitt arbete förlorat.
  • Är hästen sjuk vill jag att ni har kontaktat en veterinär först.
  • Har hästen allvarligt hovproblem (kraftig ihållande hälta, allvarliga sår) vill jag att ni har kontaktat en veterinär först.
  • Behöver hästens hovar skyddas önskar jag att ni använder boots som tillåter hoven att röra sig fritt.
  • Att hästägaren och jag har samma mål.

            Jag är försäkrad och har F-skattesedel. Jag har god kontakt med veterinärer och andra hästverksamma i min kommun.

 

forts följer...