Om & kontakt

HANNA MALMBERG

Hanna och Plexus

Om mig


Jag är född 1974 i Varv utanför Motala på en gård utan hästar. Men med 8 jakthundar. Det var en brun  Welsh Mountain med stora bruna ögon som fick mig på häst-vägen och ridskolan som jag gick på. Det började med en fånghäst 1984, jag var nio år gammal. Och fortsatte med ytterligare en fånghäst 2001 som hade hovvård av en viss barfotametod. När jag sedan hade köpt en egen häst som fick lite hov-sprickor så bestämde jag mig för att gå en kurs i att verka min egna häst  2004 för då såg jag inga fina hovar någonstans.  


På kursen förstod jag att jag ville lära mig mer om varför fånghästar har så fula hovar och varför en del har ont. Jag ville genast veta hur man kunde göra hovarna fina och starka. Tåliga och oömma. Tillslut hittade jag en ettårig utbildning SANHCP. Jag var en elev i deras första kull. Efter det verkade jag mycket hovar. Sedan ville jag veta mer och läste praktiska kurser och online kurser. Se Certificate


Jag ville inte sko hästar eller bli hovslagare, det var något annat jag hade som mål. Att lära mig varför hovstrukturen påverkas av yttre och inre egenskaper. Och hur man med rörelse och näring kan få kroppen så stark som möjligt. Min egna kropp har yrsel och fns som måste skötas för att fungera optimalt. Det gör att jag har en nära relation till djur och människor som inte mår bra men vill må bättre. 


Eftersom jag samtidigt ville ha mer kunskap om hästen blev det början på Parelli horsemanship och sedan gjorde jag en hemsida som hette relationsträning för då ville jag sprida den fantastiska värld jag hade funnit. Efter det blev jag intresserad av vad hästen äter och hur vi ska sköta tamhästens foderintag och då gjorde jag en hemsida som hette vallfoder.se. Detta efter att jag hade läst Dr. Kellons kurser. Det var som att blogga. Dessa sidor finns ej kvar. Jag läste homeopati och hästfoder, djurkommunikation, massagekurser med mera.  


Hov-Hanna fortsattte med hovarna. Hästens hovar ska vara tåliga och har en stark struktur med en viss mängd massa som klarar ett visst slitage. Hoven ska röra sig och stimulera till mer tillväxt. Om hoven och rörelsen fortplantar sig ur balans vill jag ta reda på hur man ska få det i balans. Så för att få mer helhet blev det  hästföretagarutbildning på Bys. Där lärde jag mig mer om hästens kropp bland annat tänder och rygg och hur man sköter ett häst-företag. Jag sålde mycket boots på den tiden i min webshop. Men det var inte så jag ville arbeta för då förlorade jag kontakten och närheten med hästen. 


2018-2019 har jag läst Applied Equine Podiatry level 1. Utan ambition att certifiera mig. Utan endast för egen del. Det var den bästa anatomikursen jag hittat. Svår och något att sträva efter.  Jag klarade av examen på teorin level 1 (maj-2019) . 


Islandshästar ligger mig varmt om hjärtat sedan jag som litet barn red på Omberg i Östergötland. Så nu har jag en islandspojke från Danmark. Islandspojken har haft en annorlunda start och jag har en utmaning i att få hans kropp i balans och jag är så förtjust i hans blåa ögon. 


Nu har jag börjat läsa djurkommunikation Trust Technique www.trust-technique.com och det rekommenderar jag alla som älskar djur men som även vill bli en bättre människa. Där har jag närheten och kontakten med hästen.

För att bli en bättre assistent i arbetet med människor inom funktionshinder och funktionsnedsättningar läser jag till Stödpedagog 2021-2022. 4 terminer.


Lågaffektivt beteende är ett arbetssätt som är modernt att prata om inom vård och omsorg. Men vi med djur har växt upp med att lära oss vara lugna med djur. Vi har också sett affektsmitta . Vissa saker går i arv och inte något som vi plockar av och på som en rock. Snarare kommer det ifrån en inre kunskap om hur man betraktar och kommunicerar med varandra över artgränser. 


Tack, hälsninar hov-hanna.


Kontakta oss